Празнуваме 114 години от обявяване на България за суверенна и  независима

...
Празнуваме 114 години от обявяване на България за суверенна и  независима
Коментари Харесай

Денят на Независимостта: Велико Търново е център на тържествата

Празнуваме 114 години от оповестяване на България за суверенна и  независима страна. По традиция националните тържества се организират във Велико Търново, където на 22 септември преди 114 години княз Фердинанд изчита Манифеста за оповестяване на българската самостоятелност.

Празникът стартира със Света литургия в историческия храм „ Свети 40 мъченици “. Велкотърновският митрополит Григорий освети бойните флагове, паметната сцена отпреди 114 години, когато княз Фердинанд прочита Манифеста на българската самостоятелност, бе пресъздадена още веднъж.

 
Това е един от дребното политически актове, при който българските политици не са се съобразили с мнението на Великите сили, аса го създали ей по този начин, без да пита! И какво ни дава на нас? Ами самочувствието, че ние сме нация!
Иван Църов, шеф на Регионален исторически музей

От историческата черква празнично шествие се насочи в крепостта Царевец, където с боен обред бе повдигнат националния трибагреник.

 
Точно на този ден, преди 114 години, български държавници, смели мъже, подписаха и оповестиха българската Независимост! Предизвикателство през днешния ден пред всеки общественик е- тъй като си задаваме въпроса- почтени ли сме за тяхната памет и всеки един от нас би трябвало да си отговори почтено на този въпрос!
Илияна Йотова, вицепрезидент

По традиция, венци и цветя на благодарност от институции и организации бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта, мястото, където през 1908 година министър-председателят Александър Малинов изчита за повторно Манифеста.

 
Мога да ви напомня думите на Кемал Ататюрк, който той е споделил 20 години след оповестяването на нашата самостоятелност: Само нации като българския, които са осъзнали високата стойност и огромната мощ на независимостта, са почтени за уважението на всички останали нации!
Нейко Генчев, заместник- кмет на Велико Търново

Великотърновци почитат деня на Независимостта и достойните българи от предишното, само че с критичен  поглед към сегашното.

 
За страдание, политиците не са на равнището, на което са били преди години!
проф. Марин Пашов
Как да се усещаме... не ми харесва, народът не е добре! Политиците… да не им вярваш към този момент!
Иванка Матева

Вечерта на площада пред Царевец от 19 часа ще организира тържествена заря- инспекция, на която ще участва служебният министър председател Гълъб Донев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР